Pagina's

donderdag 17 september 2015

Gegrilde vijgen / Witte van Rotselaar / crumble van eend / portsausje

Heb je 10 minuten? 
Tijd genoeg om dit hapje te maken.




Een hapje met verse, blauwe vijgen en Witte van Rotselaar. Crumble van eend en geroosterde pijnboompitten erbovenop en een groen blaadje erbij. Een portsausje maakt het helemaal af.
Zoet, zout, een beetje zuur, hartig, knapperig en zacht, allemaal in 1 hapje. Klaar om te proeven?

Witte van Rotselaar is geen bier of een of andere blonde kwajongen. Het is een Belgisch gerijpte brie op basis van geitenkaas. Je ziet hem bij de kaasboer ook liggen onder de naam Werchterse geitenkaas of Merlijn. Het is een romige, smeuïge kaas die in je mond wegsmelt. Een lekker kaasje uit mijn eigen streek. De kaas wordt gemaakt in een kleinschalige, ambachtelijke kaasmakerij.

Vijgen zijn echte najaarsvruchten en ze smaken heerlijk in zoete en hartige bereidingen. In hartige bereidingen zijn vijgen met geitenkaas of zout vlees een hemelse match. En wist je dat vijgen ook dol zijn op portwijn. 

Ik laat je niet langer op je honger zitten. Hier komt het recept.

Wat heb je nodig?
Per persoon: 2 vijgen – 30 g geitenkaas – 4 sneetjes gerookte eend – enkele slablaadjes – wat geroosterde pijnboompitten – enkele druppels olijfolie
Kruiden: peper – zout – takje tijm
Voor het portsausje: 2 eetlepels boter – 2 eetlepels rode portwijn – 1 eetlepel perensiroop – 1 koffielepel lavendelhoning (of andere lekkere honing)

Hoe maak je het?
Snijd de vijgen in vieren, maar snijd ze niet helemaal door. Kruid met peper en een beetje zout.
Vul de vijgen met geitenkaas en zet ze in een ovenschotel.



Rits er wat tijmblaadjes over en druppel er wat olijfolie over. Zet de vijgen 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.

Maak ondertussen het portsausje. Roer hiervoor de boter, met de porto, perensiroop en lavendelhoning op een zacht vuurtje tot een vloeibaar sausje.

Bak de pijnboompitten even aan in een pan zonder vetstof. Leg ze op een bord en bak nu in dezelfde pan de sneetjes gerookte eend tot ze krokant zijn. Vetstof moet je niet toevoegen. Rond de sneetjes eend zit een vetrandje dat bij het bakken wegsmelt. 
Hak de eend na het bakken tot een crumble.



Schik wat slablaadjes op een bord. Leg er de gegrilde vijgen op. Strooi er wat crumble van eend en enkele pijnboompitten over. Sprenkel er de warme portsaus over.







1 opmerking:

  1. Dit ziet er lekker uit.Eens kijken in de plaatselijke kaaswinkel of ze deze kaas daar ook verkopen.

    BeantwoordenVerwijderen