Pagina's

dinsdag 29 september 2015

Een Japanse sukiyaki op mijn manier

Eind juni werd ik gecontacteerd voor een Blogger Challenge rond een mooi initiatief: No More Food Waste.
Of ik wou meedoen aan deze challenge waarin Foodsaver en Rekub een aantal bloggers uitdagen? Natuurlijk!

Er gaat nog te veel voedsel de vuilnisbak in. Iedereen maakt zich daar wel schuldig aan. Gelukkig zijn er de laatste tijd veel initiatieven om de voedselverspilling een halt toe te roepen.


De opzet van de Blogger Challenge?
Uit een ingrediëntenlijst, opgesteld door Rekub, koos elke blogger 5 producten waarmee hij een andere deelnemende blogger uitdaagde een gerecht te bedenken. Deze lijst bestond enkel uit duurzame ingrediënten die in de winkels vaak weggegooid worden.
Alle ingrediënten werden in juli vacuüm verpakt, diepgevroren en midden september aan de bloggers bezorgd.
Tegen eind september werkt elke deelnemende blogger hiermee een recept uit. De ingrediënten moeten in 1 gerecht verwerkt worden. Er mogen nog extra’s aan toegevoegd worden.

De prijs?
De drie beste recepten worden beloond met een Foodsaver vacuümmachine.

Rekub was een initiatief van Ellien Stinissen en Marijke De Jongh. In juli en augustus hielden ze een pop-up restaurant in Antwerpen open waarin enkel gekookt werd met voedseloverschotten, om aan te tonen dat met dat verspilde voedsel helemaal niets mis was.

Ken je FoodSaver? Het is een Amerikaans merk van vacuümmachines. Foodsaver wil de consument bijbrengen dat eten weggooien echt niet hoeft. Met vacumeren kan voedsel veel langer bewaard worden zonder aan smaak in te boeten.

Voor Beetgraag, de blogger die ik uitdaag, koos ik deze ingrediënten: bananen, gezouten spek, avocado, paksoi en haringmaatjes.
Ik werd zelf uitgedaagd door blogger Een bord vol om een gerecht te bedenken met rumsteak, sla, witloof, broccoli en basilicum.

Toen ik de ingrediënten voor de Blogger Challenge ontving, wist ik meteen wat ik er mee zou maken: sukiyaki.


Sukiyaki is een eenpansgerecht dat heel populair is in Japan. Voor de bereiding ervan gebruik je rundsvlees van heel goede kwaliteit, dat best met vet dooraderd is. Verder worden er diverse groenten aan toegevoegd zoals Chinese kool, lente-ui, paddenstoelen, samen met tofu en Japanse noedels.
Vaak worden er rauwe eieren bij geserveerd waarin de groenten, de noedels en het vlees gedopt worden. Omdat ik echt geen tofu lust en niet zo gek ben op rauwe eieren, liet ik deze ingrediënten weg.

De binnenste blaadjes van de sla waren een prima alternatief voor de Chinese kool. Witloof gaf aan het gerecht een lekkere, bittere toets.

Wat heb je nodig?
200 g broccoli – 2 kroppen witloof – ½ krop sla – enkele blaadjes basilicum – 200 g rumsteak – 100 g enoki paddenstoelen, wit en bruin – 100 g Japanse noedels – 350 ml rundsbouillon – 150 ml sake (= Japanse rijstwijn) – 50 ml mirin (=Japanse zoete rijstwijn om te koken) – 50 ml sojasaus – arachideolie om te bakken – peper.


Hoe maak je het?
Maak eerst de bouillon. Breng de sake met de mirin en de sojasaus aan de kook. Voeg de rundsbouillon toe en laat nog even verder koken. Voeg de fijngesnipperde basilicum toe om de smaak van de bouillon op te frissen.


Snijd het vlees in fijne repen.
Was en snijd de broccoli in roosjes. Was en snijd het witloof in ringen.
Pluk de blaadjes van de sla en was ze grondig.


Doe een beetje arachideolie in een ruime stoofpot.
Kruid het vlees met peper en bak het kort aan. Neem het vlees uit de stoofpot.
Voeg de groenten toe, soort per soort, en giet er wat bouillon over. Laat stoven tot de groenten beetgaar zijn.



Kook ondertussen de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
Voeg de enoki paddenstoelen en het vlees toe aan de stoofpot. Doe er ook de gekookte noedels bij.



Overgiet met de rest van de bouillon. Warm nog even op.
Schep de bouillon met de groenten, de noedels en enkele stukjes vlees in een kommetje.
Slurpen maar.


Wordt dit een winnend gerecht? Afwachten maar. De winnaars worden bekend gemaakt op maandag 05/10/2015. Ik houd jullie zeker op de hoogte.


1 opmerking: