Pagina's

zondag 23 augustus 2015

Eend met rode biet en koolrabi

Vertelde ik je al dat ik niet zo’n rode biet fan ben. Ik denk dat er heel wat mensen, samen met mij, deze groente gewoon links laten liggen in de winkel. Maar omdat hij wel fotogeniek is, belandde hij toch in mijn keuken. Dus moest ik op zoek naar een recept om hem lekker klaar te maken. Ik combineerde de aardse smaak van de rode biet met het lichtzoete van de koolrabi en fijnsmakende staakbonen. Dit is het resultaat.
 

Gebakken eendenborst met koolrabifrietjes, koolrabizalf, gestoofde staakbonen en geroosterde rode bieten met rode ui.
Lijkt moeilijk en veel werk. Maar dat valt goed mee hoor. Ik gebruik nogal vaak mijn oven om groenten te roosteren. Dan heb je er niet veel omkijken naar.

 
De rode bieten roosterde ik samen met rode ui.


Van de koolrabi maakte ik 2 bereidingen: krokante koolrabifrietjes uit de oven en een zachte koolrabizalf. Koolrabi kan je ook rauw eten. Het heeft een lichtzoete smaak.
De staakbonen stoomde ik gaar en daarna stoofde ik ze op met een fijngesnipperd sjalotje.
Heb je geen eend in huis? Deze groentecombinatie is zeker ook lekker met een ander stukje vlees of met vis.
 
Gaan we heerlijk samen koken?

Wat heb je nodig?
(voor 2 personen – de kinderen aten niet mee)
1 eendenborst – 1 koolrabi – 1 rode biet – 2 rode uien – 300 gr staakbonen – 1 sjalot – 3 teentjes look – peper – zout – Provençaalse kruiden – een takje salie – een takje tijm – een takje oregano - 200 ml lichte room – 1 eetlepel sterke mosterd – olijfolie – een half groentebouillonblokje

Hoe maak je het?
Koolrabifrietjes


Schil en snijd een halve koolrabi in repen van 5 cm lang en een ½ cm dik. Leg ze in een ovenschotel en besprenkel ze met olijfolie. Kruid goed met peper, zout, Provençaalse kruiden, een takje salie, een takje tijm, een takje oregano. Leg er 2 teentjes look bij. In de oven worden die lekker zacht en geurig. Op het einde van de bereiding kan je ze uitknijpen en onder de koolrabifrietjes husselen. Schuif de schotel in een voorverwarmde oven van 180 °C en laat de frietjes een half uurtje roosteren. Schep om en proef. Mogen ze nog krokanter? Schuif ze dan nog een kwartiertje langer in de oven.

Koolrabizalf
Schil en snijd de andere helft van de koolrabi  in kleine stukjes en stoof de stukjes aan in olijfolie. Kruid met peper en zout. Stoof ze gaar en doe er af en toe een scheutje water bij, zodat ze niet aanbakken. Verkruimel er voor extra smaak een half bouillonblokje over. Voeg naar het einde toe de lichte room toe en mix de koolrabi tot een smeuïge zalf. Kruid bij met peper en zout. Voeg een eetlepel mosterd toe voor extra pit.
Deze koolrabizalf is trouwens ook heel lekker om koud te eten, als dipsaus.

Geroosterde rode bieten


Schil en snijd de rode biet en de rode uien in partjes. Leg ze in een aparte ovenschotel (anders kleurt alles rood). Besprenkel met olijfolie en kruid goed met peper en zout. Voeg ook een teentje look toe. Knijp dit teentje look op het einde van de bereiding uit over de rode biet en meng alles onder elkaar.
Laat de biet met de uien 20 tot 25 minuten roosteren in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Ken je staakbonen? Je vond ze vroeger steevast in de moestuin. Het zijn bonen die in de hoogte groeien op staken of stokken. In de peul zitten de boontjes. Je eet ze met peul en al op. Het is lekker om ze te stomen of te koken en ze daarna op te stoven in wat boter of olie, samen met een fijngesnipperde sjalot.

Zijn de groenten bijna klaar? Tijd om de eend te bakken. Laat vlees altijd op kamertemperatuur komen vooraleer je het bakt.
Snijd de vetkant kruiselings in. Kruid goed met peper en zout. Bak de eend eerst op de vetkant krokant aan. Je moet zeker geen extra vetstof toevoegen. Draai om en bak de andere kant bruin aan.
 
 
Eend eet je rood tot rosé gebakken. Voor wie met een vleesthermometer werkt: de ideale kerntemperatuur voor eend is 50 à 55 °C.

Tip – om het vlees geleidelijk te garen, is het belangrijk om het te aroseren. Bedruip het regelmatig met een lepeltje vet uit de pan.
Haal na het bakken het vlees uit de pan en leg het op een warm bord. Bedek met aluminiumfolie en laat het vlees even rusten.
Snijd het vlees in plakjes. Schik het op een bord samen met de staakbonen, de koolrabifrietjes, wat zalf van koolrabi en de stukjes rode biet.

Wat ik vond van de rode biet? Het viel goed mee.  Door de rode biet te roosteren met de rode ui was de aardse smaak wat milder.
 
Lust jij rode biet? En hoe maak je bieten klaar? Laat je reacties na in een antwoordje op dit blogbericht of via facebook. Ik kijk er naar uit.
 
Tot de volgende keer.
Groetjes,
Ingrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten