Pagina's

maandag 17 augustus 2015

Chocoladebiscuit met krieken en blauwe bessen

Zullen we nog eens bakken?
Ik toon je hoe je deze hemelse chocoladebiscuit op tafel tovert. Een makkelijk recept voor een luchtige biscuit.


Een biscuit is een luchtig gebak van eieren, suiker en bloem. Er wordt geen boter in gebruikt, zoals bij een cake. Misschien schrikt het bakken van een biscuit je wat af. Maar dat is echt niet nodig. Met deze tips lukt het altijd. Bereid je al maar voor op veel oh’s en mmmh’s.

6 tips voor het maken van een luchtige biscuit

Tip 1 – alle ingrediënten op kamertemperatuur
Voor een luchtige biscuit is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Veel heb je niet nodig: eieren, bloem en suiker. Dus haal die eitjes al maar uit de koelkast.
Tip 2 – alles juist afwegen
Zoals Piet ons geleerd heeft, patisserie moet je afwegen.
Tip 3 – klop voldoende lucht in je beslag
Neem je tijd om de suiker met de eieren tot een luchtig schuim te kloppen. Een keukenrobot is hier handig, maar ook met een mixer met kloppers lukt het wel. Klop totdat alle suikerkorrels opgelost zijn en het volume verviervoudigd is.
Tip 4 – zeef de bloem
Zo voorkom je klonters in je beslag.
Tip 5 – meng de bloem heel voorzichtig onder het beslag
Het is normaal dat je luchtig opgeklopt beslag van eieren en suiker wat ineenzakt wanneer je de bloem toevoegt. Zorg ervoor dat je de bloem er voorzichtig en egaal onder mengt. Roer zeker niet te lang. Hoe meer je roert, hoe meer je de lucht uit je beslag klopt.
Tip 6 – verwarm je oven voor
Zoals bij elk gebak, moet je de oven voorverwarmen. Een goed voorverwarmde oven zorgt ervoor dat je biscuit onmiddellijk kan beginnen rijzen. Hou de ovendeur het eerste half uur ook gesloten. Anders zou je biscuit kunnen inzakken.

Ben je er klaar voor?

Wat heb je nodig?
Voor een biscuit met een diameter van 20 cm. Ik gebruik hiervoor een springvorm. Zo kan je de biscuit na het bakken makkelijk uit de vorm halen.

5 eieren – 200 g suiker - 180 g zelfrijzende bloem – 10 g bakpoeder – 50 g cacaopoeder – een snuf zout

Voor de vulling: 250 g krieken zonder pit – 250 g + 50 g blauwe bessen – suiker naar smaak - wat maïzena
Voor de versiering: 250 g slagroom – 25 g poedersuiker – wat vers fruit
Voor de ganache: 300 g pure chocolade – 250 ml room
Extra: 100 g witte chocolade + een lepel arachideolie

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Mix de eieren met de suiker tot een luchtig geheel. Voeg een snuf zout toe.
Zeef de bloem, bakpoeder en cacaopoeder. Roer voorzichtig onder het ei/suiker mengsel.

Beboter en bebloem je bakvorm. Stort het beslag erin.
Zet het bakblik in de oven en bak de biscuit 15 minuten op 180 graden en 25 minuten op 170 graden. Prik er in met een vork om te kijken of je biscuit helemaal gebakken is binnenin. Als er geen deeg aan de vork kleeft, is je biscuit klaar.
Haal hem uit de oven en laat hem volledig afkoelen op een rooster. Haal de biscuit dan voorzichtig uit de vorm.
Maak ondertussen de vulling klaar en klop de slagroom stijf.
Een biscuit kan gevuld worden met een vulling naar keuze: vers fruit, slagroom, marsepein, chocomousse, botercrème. Ik vind de ietwat zurige vulling van krieken en bessen lekker.
Gebruik hiervoor ontpitte krieken - vers of uit een bokaal - en blauwe bessen - vers of uit de diepvries. Voeg naar smaak suiker toe. Ik gebruikte 10 eetlepels. Verwarm het geheel en bind met wat maïzena.
Klop de slagroom met de poedersuiker stijf.
Zet alles klaar voor je ganache. De ganache is de topping van je biscuit.
Breng hiervoor de room aan de kook. Voeg er de chocolade bij en roer door tot die helemaal gesmolten is.
Nu ben je klaar om de biscuit af te werken.
Snijd de afgekoelde biscuit middendoor.


Doe op de ene helft de koude vulling van krieken en blauwe bessen.


Verdeel er nog extra 50 g blauwe bessen over.


Smeer op de andere helft een laagje slagroom.


Leg deze helft van de biscuit bovenop de andere helft.
Besmeer de zijkant en de bovenkant van de biscuit met de slagroom.


Stort de lauwe ganache erover. Eerst helemaal rond de zijkanten.


Dan op de bovenkant van de biscuit.


Als extra versiering kan je er nog strepen van witte chocolade over trekken.
Verwarm hiervoor 100 g witte chocolade met een lepel arachideolie. Dan kan in de microgolf of op een zacht vuurtje. Doe de gesmolten chocolade in een plastieken spuitzak en snijd er een klein puntje af. Trek dunne strepen van de witte chocolade over de bruine chocoladetopping.


Versier met wat vers fruit.
Ziet deze taart er niet uit om in te bijten?


Zin gekregen om nog meer te bakken? Op 14/11/2015 organiseer ik een bakworkshop. We bakken de heerlijkste taartjes, cakes, homemade koekjes, wafels, biscuit. Je komt ook te weten hoe je kan bakken met minder suiker en boter. En wat de alternatieven zijn voor het gebruik van bloem. Nodig je vrienden en buren al maar uit voor die koffieklets of dat theekransje.
 

2 opmerkingen:

  1. hoi ingrid, net hier je blog ontdekt!
    deze taart is gewoon om in te bijten!
    en als echte chocolade freak...
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh fijn. Ja, welke dame lust geen chocolade hé! Ben ook eens gaan piepen op je blog. Meteen ook fan geworden van je FB pagina. Zo kan ik al dat lekkers blijven volgen.

      Verwijderen