Maak deze kokosrotsjes en doe ze in een mooie koekjesdoos of bokaal. Print het recept uit. Vul een mand met de benodigde ingrediënten, samen met jouw zelfgemaakte kokosrotsjes. Een plezier om te schenken en te krijgen.
Recept kokosrotsjes
Meng 50 g gesmolten boter met 2 eieren, 100 g suiker, 250 g geraspte kokos, een beetje citroensap en 1 el amaretto. Laat even rusten. Vorm er dan koekjes/rotsjes van en zet ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de koekjes 15 minuutjes tot ze mooi goudbruin zijn.
Heb je er al eens bij stilgestaan hoe veelzijdig kokos is?
- Van de kokosbladeren worden matten, manden en ook dakbedekking gemaakt.
- De vezelige bast die de noten beschermt, wordt als brandstof gebruikt, of tot matten, touwen en borstels verwerkt.
- De harde schaal wordt gebruikt als drinkbeker of eetschaal. Er worden ook ornamenten en sieraden van gemaakt.
- Het kokoshout wordt sinds enkele jaren toegepast als parketDe kokosvezels worden ook verwerkt als bodemverbeteraar en zijn zo een alternatief voor turf in de tuinbouw.
- De jonge scheuten van de kokospalm worden gebruikt in curries.
- De bloesems bevatten veel suiker. Uit de palm kan ook suiker worden gewonnen (palmsuiker, kokosnootsuiker).
- Het kokoswater, dit is het troebele vocht in het binnenste van de noot dat vrijkomt na het openbreken van de kokosnoot, is heerlijk dorstlessend en wordt ook gebruikt als ingrediënt voor Piña Colada
- Van het vruchtvlees wordt kokosmelk en kokosroom gemaakt.
- Kokosmelk wordt gemaakt door het vruchtvlees fijn te hakken en te overgieten met warm water. Dit mengsel moet 10 minuten rusten en dan wordt het gezeefd en uitgeperst. Wat overblijft is een volle, romige melk.
- Kokosroom bekom je door de vloeistof te laten bezinken. De room kan je dan na een tijdje van de bovenkant afscheppen.
- Het kokosvruchtvlees kan ook gedroogd worden en zo verwerkt worden in koekjes (denk maar aan de Bounty), pudding.
- Uit het vruchtvlees wordt ook kokosolie gewonnen.
- een kokosnoot eigenlijk geen noot is, maar de steenvrucht van de kokospalm.
- de kokosvrucht zich in een groene bolster bevindt. Die bolster wordt na de oogst verwijderd en zo ontstaat de harige, bruine” noot”.
- een kokosnoot 3 ogen heeft. Dat zijn de kiemopeningen. Bij de kieming komt de kiem door een van deze openingen naar buiten. De drie kiemopeningen zijn de overblijfselen van de vrucht in wording die bestaat uit drie vruchtbladen.
- je best 2 van deze 3 oogjes doorboort om het kokoswater op te vangen.
- je er bij de aankoop op moet letten dat de 3 kiemopeningen schimmelvrij zijn.
- een verse kokosnoot zwaar aanvoelt en klotst alsof die vol water zit. Oudere vruchten hebben minder sap en het vruchtvlees kan ranzig zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten