Ik maak elke dag verse soep. Bij ons is dat een vaste starter van de hoofdmaaltijd. Soep wordt wereldwijd klaargemaakt en gegeten. Elk land heeft wel zijn soepklassieker. Welke soep lust jij het liefst? Een Italiaanse minestrone, een Indische dahl, een Aziatische noedelsoep, een Franse bouillabaisse, een Spaanse gazpacho?
Soep is voedzaam, gezond, snel klaar en ideaal om groenterestjes in te verwerken. Toch hoor ik vaak dat soep niet bij ieder gezin dagelijkse kost is. Bij mij is het er ingelepeld tijdens mijn kinderjaren. Thuis aten we elke dag soep. Meestal werd er een grote pot gekookt, genoeg voor enkele dagen. Ik kook liever elke dag een ander soepje. In de zomer mag dat al eens een koude soep zijn.
Gazpacho is zonder twijfel de bekendste en meest gedronken koude soep. Een tomatensoepje uit de Andalusische keuken. Hongerstillend en verfrissend op een zwoele Belgische zomerdag. Om van te slurpen aan de rand van het zwembad.
Hoofdingrediënten voor deze soep zijn lekkere, rijpe tomaten, komkommer, paprika. En natuurlijk olijfolie en azijn van de beste kwaliteit.
In een blender is deze soep klaar in 5 minuten. Serveer hem koud. IJskoud.
Wat heb je nodig?
750 gr lekkere, rijpe tomaten - 1 bokaal (340 gr) gepekelde, rode paprika’s, gespoeld en uitgelekt – 1 komkommer geschild, in stukken – 3 eetlepels olijfolie – 1 eetlepel Xeres azijn - een handvol basilicum - 2 lente-uitjes, grof gesneden - 2 theelepels zout (selderijzout) – enkele takjes witte selder - ½ chilipepertje zonder pitten - een snuf paprikapoeder - een teentje look - 2 dl koude groentebouillon
Voor de afwerking: enkele kerstomaten, enkele olijven, ansjovis, enkele stukjes manchego kaas
TIP - voor gazpacho gebruik ik meestal kerstomaten, omdat die lekker zoet smaken. En in mijn voorraadkast heb ik altijd een bokaal met gepekelde rode paprika’s staan. Direct klaar om te gebruiken. Als je verse paprika gebruikt, raad ik je aan deze eerst te grillen of te roosteren. Dat geeft veel meer smaak aan de paprika.
Hoe maak je het?
Deze soep hoef je niet te koken. Mix alle ingrediënten fijn in een blender. Zeef de soep. Proef en breng op smaak met extra peper en zout.
Dien zeer koel op.
Garneer de soep met lekkers op een stokje: een kerstomaat, een olijfje, ansjovis en een stukje Spaanse manchego kaas. Werk af met een blaadje basilicum of een basilicumbloemetje.
Proefde je ook al salmorejo, het ‘broertje’ van de gazpacho?