Sinterklaas speculaas

 Ik had nog nooit speculaas gemaakt, tot zondag. Tijdens de tweewekelijkse bakles maakten we allerlei decemberlekkernijen, zoals botertruffels, mmmh, marsepeinkoekjes, verrassend, kletskloppen, keilekker, en dus ook prentspeculaas. 
Ik heb weer veel bijgeleerd:
Zin gekregen in speculaas?
Hieronder vind je het recept uit de bakcursus van CVO Volt Leuven.
Veel bakplezier en laat me weten hoe het smaakte.
 
Wat heb je nodig?
 
Voor 15 stuks van 25cm: 300 gr boter - 250 gr lichte kandijsuiker - 250 gr donkere kandijsuiker - 5 gr zout - 5 gr kaneel - 10 gr speculaaskruiden - 1 eierdooier - 75 ml koud water - 8 gr bakpoeder - 800 gr bloem
 
Hoe maak je het?
 
Doe de boter, kandijsuiker, kaneel, zout en speculaaskruiden in de keukenmachine en kneed goed door. Voeg water, bakpoeder, eierdooier en bloem toe en kneed tot een goed samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 nacht (of langer) in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 170°C. Neem het deeg uit de koelkast, kneed het goed door tot het niet meer aan je handen kleeft. Bebloem de speculaasplank. Neem een stuk deeg en druk het zachtjes met je handen in de speculaasvorm. Verwijder het overtollige deeg met behulp van een fileermes of een fijne nylondraad.
 
 
Haal de speculaas voorzichtig uit de vorm en leg hem op een bakplaat. Ga zo door tot alle deeg is opgebruikt. Laat ongeveer 5cm tussen de speculazen.

Bak de speculaas, afhankelijk van de dikte, 12 à 15 minuten in het midden van de oven.
Laat de speculazen na het bakken even afkoelen op de bakplaat, anders breken ze. Ze komen zacht uit de oven, maar harden helemaal uit bij het afkoelen.