Gevulde portobello met geroosterde, zuiderse ratatouille

Als de paddenstoelen in het gras verschijnen, dan weet je dat de herfst er zit aan te komen. Maar zolang het kan, wil ik dat zomerse gevoel toch nog even vasthouden. Vandaar een gerechtje dat lonkt naar de herfst, met een vette knipoog naar de zomer: gevulde portobello met een geroosterde, zuiderse ratatouille.

Een portobello is een reuze kastanjechampignon die het hele jaar door te verkrijgen is. Je kan hem bereiden op de barbecue, bakken of grillen. Door zijn grootte is hij ook heel geschikt om op te vullen met bijvoorbeeld groenten of kaas. Met zijn vlezige structuur en zijn rijke smaak is de portobello de lieveling in de vegetarische keuken.

Ik vulde deze portobello’ s met een zuiderse ratatouille. Naast een leuke film over een rat die ervan droomt om een Franse topchef te worden, is ratatouille natuurlijk een typisch Frans gerecht van diverse, gestoofde groenten. Courgette, aubergine, tomaat, ui en look mogen niet ontbreken. Het is ook lekker met andere zomerse groenten zoals paprika, wortel, venkel.


Dit groentegerecht is lekker op zich. Voor echte vleesliefhebbers kan je er een lamskoteletje bij serveren, een burger of knapperig gebakken spekreepjes. Een stukje vis kan ook.


Mooi meegenomen, dit gerecht maak je klaar in 2 ovenschotels. Dus weinig afwas achteraf.


Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
2 portobello’ s per persoon – 2 uien doormidden gesneden – een halve bol look – peper – zout – zuiderse kruiden (oregano, tijm, rozemarijn)

Voor de ratatouille: 1 courgette – 1 groene paprika – 1 rode paprika – 1 aubergine – 1 ui – 2 teentjes look – olijfolie – peper – zout – gedroogde, zuiderse kruiden – 6 zongedroogde tomaten

Voor de afwerking: fijngehakte platte peterselie

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C.
Borstel de portobello’ s proper. Spoel ze liever niet met water, want dan slorpen ze veel vocht op en kan je ze niet meer krokant bakken.
Leg ze in een ovenschotel. Besprenkel met olijfolie. Kruid met peper, zout en zuiderse kruiden. Leg er enkele takjes verse tijm bij en ook de gehalveerde uien en een doormidden gesneden bol look.



TIP - door de look te garen in de oven wordt die zacht met een heerlijke, zoete geur en smaak. Deze gegaarde look gebruik je straks om de ratatouille op smaak te brengen.

Schuif de schotel met
 de portobello’ s 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Bereid ondertussen de groenten voor de ratatouille.  Snijd ze in kleine blokjes. Leg ze in een ovenschotel. Besprenkel alles met olijfolie en kruid met peper, zout en alle zuiderse kruiden die je in huis hebt.


Schuif deze schotel mee in de oven gedurende 20 minuten.

Gaar de portobello’ s en de ratatouille eerst even in aparte ovenschotels, zodat de portobello’ s niet te zacht worden door het vocht dat vrijkomt van de ratatouillegroentjes.  Na 20 minuten verdeel je de gestoofde ratatouille over de portobello’ s. Knijp er 2 teentjes van de gegaarde look over. De rest van de look bewaar je in de koelkast voor een andere bereiding. Nu gaan de gevulde portobello’ s nog eens een kwartiertje in de oven.


Voor de afwerking strooi je er fijngehakte peterselie over.


Eet deze heerlijke groenteschotel met in de oven gebakken aardappeltjes, een pasta of een lekker stukje brood.


Meer inspiratie nodig om vegetarisch te koken? Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de kookworkshop ‘lekker vegetarisch’ op vrijdag 16/10/2015. Tot dan?