Linzenstoofpot met pasta

Vegetarisch eten saai? Bijlange niet. Wij eten regelmatig vegetarisch zonder dat we het echt beseffen. En minstens 1 keer per week kook ik bewust een veggiemaaltijd. Een tomatensaus met heel veel groentjes. Een kleurrijke en goed gekruide couscous met geroosterde worteltjes, paprika, courgette en aubergine.  Of deze linzenstoofpot met pasta die ik vorige week nog eens klaarmaakte.


Het recept komt uit het lekkere boek van de Chiappa sisters 'Simply Italian'. Dit boek is ook het inspiratieboek dat gebruikt worden voor de Femma kooklessen. Trek je je neus op voor linzen? Echt onterecht. Linzen hadden vroeger misschien een stoffig imago, maar er wordt nu vaak mee gekookt. Ze zijn daarbij ook een prima vleesvervanger. Probeer dit recept eens. Je zal aangenaam verrast zijn door de subtiele, nootachtige smaak van de linzen.

Kies voor deze bereiding bij voorkeur groene of bruine linzen. De gele of rode linzen zijn zachter en zouden tijdens het stoven te snel tot pap koken.
Du-Puy-linzen zijn heel lekker voor deze stoofschotel. Het zijn kleine, donkergroene linzen, afkomstig uit de Franse regio Le Puy. Sinds 1996 is hun naam beschermd (A.O.C. benaming). Je vindt ze in de supermarkt.

Voor deze linzenstoofpot heb je maar enkele ingrediĆ«nten nodig, die je eigenlijk altijd in huis zou moeten hebben: gedroogde linzen, gedroogde pasta, lekkere olijfolie, wat rode wijn, tomatenpuree en Parmezaanse kaas.
Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd. Terwijl de linzen pruttelen op het vuur kan je rustig een boekje lezen, de strijk doen of het gras maaien.

Zin om te proeven?

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen: lekkere olijfolie - 1 grote ui, gepeld en grof gehakt - 200 g gedroogde Du Puy-linzen - 1 teentje look, gepeld en fijngehakt - 100 ml rode wijn - 1 groentebouillonblokje - 4 eetlepels tomatenpuree - eventueel wat chilipeper - zout en peper - 400 gr gedroogde pasta - versgeraspte Parmezaanse kaas - een laurierblaadje

Hoe maak je het?
Verwarm de olie in een stoofpot. Bak de ui glazig aan. Voeg de fijngehakte look toe en de gespoelde linzen. Stoof even aan.


Voeg de tomatenpuree toe en stoof ook even mee aan. Dit geeft extra smaak aan je bereiding.


Kruid met peper en zout. Voeg eventueel wat chilipeper toe als je houdt van pit in je eten. Giet de rode wijn erbij en roer door. De alcohol verdampt maar het subtiele wijnaroma blijft in de pot.


Giet er 1.5 liter koud water bij en verkruimel het bouillonblokje. Laat ongeveer 45 minuten pruttelen tot de linzen gaar, maar nog wel stevig zijn. Voeg de pasta toe en kook al dente. Kijk op de verpakking voor de kooktijd.

TIP - kies schelpjespasta omdat de linzen daarin blijven steken en je zo met elke hap de verschillende smaken en texturen proeft.


Rasp er voor het serveren Parmezaanse kaasschilfers over.

TIP - een restje over van deze pasta? Ook lekker koud, als lunch.

Heb je inspiratie nodig om lekker vegetarisch te koken? Schrijf je dan zeker in voor de open workshop op 16 oktober. Tijdens deze workshop spelen groenten de hoofdrol. We maken groentegerechtjes voor alledag en ook voor als het wat feestelijker mag.

Smakelijk,
Ingrid.