Zullen we
nog eens bakken?
Ik toon je hoe je deze hemelse chocoladebiscuit op tafel tovert.
Een makkelijk recept voor een luchtige biscuit.
Een biscuit
is een luchtig gebak van eieren, suiker en bloem. Er wordt geen boter in
gebruikt, zoals bij een cake. Misschien schrikt het bakken van een biscuit je
wat af. Maar dat is echt niet nodig. Met deze tips lukt het altijd. Bereid je
al maar voor op veel oh’s en mmmh’s.
6 tips voor
het maken van een luchtige biscuit
Tip 1 – alle
ingrediënten op kamertemperatuur
Voor een
luchtige biscuit is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur
zijn. Veel heb je
niet nodig: eieren, bloem en suiker. Dus haal die eitjes al maar uit de
koelkast.
Tip 2 –
alles juist afwegen
Zoals Piet
ons geleerd heeft, patisserie moet je afwegen.
Tip 3 – klop
voldoende lucht in je beslag
Neem je tijd
om de suiker met de eieren tot een luchtig schuim te kloppen. Een keukenrobot
is hier handig, maar ook met een mixer met kloppers lukt het wel. Klop totdat
alle suikerkorrels opgelost zijn en het volume verviervoudigd is.
Tip 4 – zeef
de bloem
Zo voorkom
je klonters in je beslag.
Tip 5 – meng
de bloem heel voorzichtig onder het beslag
Het is
normaal dat je luchtig opgeklopt beslag van eieren en suiker wat ineenzakt
wanneer je de bloem toevoegt. Zorg ervoor dat je de bloem er voorzichtig en egaal
onder mengt. Roer zeker niet te lang. Hoe meer je roert, hoe meer je de lucht
uit je beslag klopt.
Tip 6 –
verwarm je oven voor
Zoals bij
elk gebak, moet je de oven voorverwarmen. Een goed voorverwarmde oven zorgt
ervoor dat je biscuit onmiddellijk kan beginnen rijzen. Hou de ovendeur het eerste
half uur ook gesloten. Anders zou je biscuit kunnen inzakken.
Ben je er
klaar voor?
Wat heb je
nodig?
Voor een
biscuit met een diameter van 20 cm. Ik gebruik hiervoor een springvorm. Zo kan
je de biscuit na het bakken makkelijk uit de vorm halen.
5 eieren – 200
g suiker - 180 g zelfrijzende bloem – 10 g bakpoeder – 50 g cacaopoeder –
een snuf zout
Voor de
vulling: 250 g krieken zonder pit – 250 g + 50 g blauwe bessen – suiker naar
smaak - wat maïzena
Voor de
versiering: 250 g slagroom – 25 g poedersuiker – wat vers fruit
Voor de
ganache: 300 g pure chocolade – 250 ml room
Extra: 100 g
witte chocolade + een lepel arachideolie
Hoe maak je
het?
Verwarm de
oven voor op 180 graden (hetelucht).
Mix de
eieren met de suiker tot een luchtig geheel. Voeg een snuf zout toe.
Zeef de
bloem, bakpoeder en cacaopoeder. Roer voorzichtig onder het ei/suiker mengsel.
Beboter en
bebloem je bakvorm. Stort het beslag erin.
Zet het
bakblik in de oven en bak de biscuit 15 minuten op 180 graden en 25 minuten op 170 graden. Prik er in met
een vork om te kijken of je biscuit helemaal gebakken is binnenin. Als er geen
deeg aan de vork kleeft, is je biscuit klaar.
Haal hem uit
de oven en laat hem volledig afkoelen op een rooster. Haal de biscuit dan voorzichtig
uit de vorm.
Maak
ondertussen de vulling klaar en klop de slagroom stijf.
Een biscuit
kan gevuld worden met een vulling naar keuze: vers fruit, slagroom, marsepein,
chocomousse, botercrème. Ik vind de ietwat zurige vulling van krieken en bessen
lekker.
Gebruik
hiervoor ontpitte krieken - vers of uit een bokaal - en blauwe bessen - vers of uit
de diepvries. Voeg naar smaak suiker toe. Ik gebruikte 10 eetlepels. Verwarm
het geheel en bind met wat maïzena.
Klop de slagroom
met de poedersuiker stijf.
Zet alles
klaar voor je ganache. De ganache is de topping van je biscuit.
Breng
hiervoor de room aan de kook. Voeg er de chocolade bij en roer door tot die
helemaal gesmolten is.
Nu ben je
klaar om de biscuit af te werken.
Snijd de afgekoelde
biscuit middendoor.
Doe op de ene helft de koude
vulling van krieken en blauwe bessen.
Verdeel er nog extra 50 g blauwe
bessen over.
Smeer op de andere helft een laagje slagroom.
Leg deze helft van de biscuit bovenop de andere helft.
Besmeer de
zijkant en de bovenkant van de biscuit met de slagroom.
Stort de
lauwe ganache erover. Eerst helemaal rond de zijkanten.
Dan op de bovenkant
van de biscuit.
Als extra
versiering kan je er nog strepen van witte chocolade over trekken.
Verwarm
hiervoor 100 g witte chocolade met een lepel arachideolie. Dan kan in de
microgolf of op een zacht vuurtje. Doe de gesmolten chocolade in een plastieken
spuitzak en snijd er een klein puntje af. Trek dunne strepen van de witte
chocolade over de bruine chocoladetopping.
Versier met
wat vers fruit.
Ziet deze
taart er niet uit om in te bijten?
Zin gekregen om nog meer te bakken? Op 14/11/2015 organiseer ik een bakworkshop. We bakken de heerlijkste taartjes, cakes, homemade koekjes, wafels, biscuit. Je komt ook te weten hoe je kan bakken met minder suiker en boter. En wat de alternatieven zijn voor het gebruik van bloem. Nodig je vrienden en buren al maar uit voor die koffieklets of dat theekransje.