De Indiase keuken - deel 3: raita, een kruidige yoghurtsaus

Nu je naan kan bakken en ook het maken van een curry onder de knie heb, is het tijd om mijn favoriete raita recept met je te delen.


Raita is een koude, gekruide yoghurtsaus die niet mag ontbreken bij een Indiase maaltijd. Ze is lekker verfrissend bij een pittige curry.  Het oorspronkelijke recept bevat naast yoghurt met mosterdzaadjes (=rai) ook komkommer en koriander. Maar je kan er eindeloos mee variëren en er bijvoorbeeld tomaat, rode ui, stukjes wortel of gekookte aardappelblokjes aan toevoegen. In plaats van koriander kan je er munt of peterselie in verwerken. 

Deze yoghurtsaus is niet enkel lekker bij een Indiase maaltijd. Ze smaakt ook heerlijk als bijgerecht bij de BBQ, op een hamburger of in een wrap.
Of als hapje met een stukje zelfgebakken naan of pappadum.

Wist je dat yoghurt een erg belangrijk ingrediënt is in India. Een groot deel van de Indiase bevolking eet immers vegetarisch. Yoghurt voorziet het lichaam zo toch van de nodige eiwitten.



Wat het je nodig?
1 komkommer, ontpit, ongeschild – 2 tomaten, ontpit - 1 rode ui, fijngesnipperd – 250 g volle yoghurt – ¼ theelepel zout – ¼ theelepel suiker – ¼ theelepel paprikapoeder – 1 theelepel mosterdzaadjes, geroosterd - 1 theelepel komijnzaadjes, geroosterd – ½ tl rode chilipoedervlokken – verse koriander

Hoe maak je het?
Was de komkommer, verwijder de pitjes met een lepel. Snijd de komkommer in blokjes. Was de tomaten, ontpit ze en snijd ze in blokjes. Doe de stukjes komkommer en tomaat in een kom en voeg de fijngesnipperde rode ui toe. Roer de yoghurt erdoor en voeg zout, suiker en paprikapoeder toe.

Rooster de mosterdzaadjes in een pan zonder vetstof. Dan pas komt de smaak en het aroma vrij. Als je ze ziet springen in de pan zijn ze klaar. Rooster ook even de komijnzaadjes. Meng de mosterdzaadjes onder de yoghurt.

Traditioneel worden alle raita’s in India gegarneerd met chilipoeder, geroosterde komijnzaadjes en enkele blaadjes koriander.        

TIP – kies gewone tomaten voor deze bereiding. Dus niet de zoetere varianten zoals pruimtomaten, kers- of trostomaten. Het licht zurige karakter van de tomaat zorgt voor het juist smaakevenwicht.

 
Een groentecurry, dat is wat ik volgende keer voor je maak. Zo heb je alle recepten in huis om deze kleurrijke Indiase maaltijd op tafel te toveren.
 
Tot dan.
Ingrid