Een taartje met fruit in alle kleuren van de regenboog.

Om de 2 weken, op zondagvoormiddag, ga ik naar de bakcursus. Echt leuk om te doen. Ik heb er al zoveel bijgeleerd. We maken er van alles, zowel hartig als zoet gebak. Broden, sandwiches, quiches, koekjes, taarten, biscuit, speculaas, soezen. En dan kom ik ’s middags thuis met mijn zakken goed gevuld met al dat lekkers. Ze zien mij hier graag binnenkomen. Af en toe mogen de buren of de collega’s ook meesmullen. Want echt, wij krijgen dat allemaal zelf niet op. En zo nu en dan trakteer ik mijn bloglezers op een receptje uit deze bakcursus. Zoals vandaag. Wat denk je? Zou het zonnetje niet gauw terug beginnen schijnen bij het zien van deze zonnige taart?



Deze taart heeft een bodem van brokkeldeeg, een vulling van banketbakkersroom en daarbovenop ligt vers fruit in alle kleuren van de regenboog. Als je verder leest, kom je te weten hoe je deze taart maakt en krijg je er nog 2 handige bakkerstips bovenop.


Brokkeldeeg


Wat heb je nodig?
140 gr toervetstof – 250 gr bloem – 4 gr zout – 125 ml water – 1 eigeel – eventueel 5 gr suiker (maar het kan gerust zonder)
Hiermee kan je 2 taarten maken (diam.24cm). Ik maakte er deze fruittaart en een hartige groententaart van.


Bakkerstip nr. 1 - gebruik toervetstof

Toervetstof is vaster van structuur dan gewone boter en smelt niet zo gemakkelijk uit. Het wordt ook gebruikt om bladerdeeg te maken. Ik kocht het bij het bakkraampje op de zondagsmarkt van Heverlee. En heb het in porties in de diepvries gestoken. Tijdens het bakken zorgt deze vetstof ervoor dat er zich laagjes vormen, net zoals in bladerdeeg. Het deeg is lekker krokant. En het blijft krokant, ook de dag erna. En de daaropvolgende dag, maar dan is die taart al lang op.


Hoe maak je het?
Snijd de toervetstof in blokjes. Meng kort met de overige ingrediënten tot een samenhangend deeg. Verpak de deegbal in plastiekfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Daarna rol je het deeg uit met een deegrol tot een dikte van 2mm.



Bekleed er de taartvorm mee. Prik de bodem in met een vork.


Leg er bakpapier op en vul met bakbonen.
Bak de taart blind af tot ze krokant is. Op 180°C duurt dat ongeveer 15 à 20 minuten. Dat is ook een beetje afhankelijk van je oven.



Laat de laatste 5 minuten de taart bakken zonder bakbonen. Zo krijg je een krokante bodem.
Het is belangrijk dat de taartbodem helemaal afgekoeld is, vooraleer je er de banketbakkersroom in schept.


Banketbakkersroom


Wat heb je nodig?
½ l melk - 6 eigelen - 100 gr suiker - 30 gr maïzena - 1 vanillestokje


Hoe maak je het?
Warm de melk op. Snij de vanillestok in de lengte door en schraap er de zaadjes uit. Doe de vanillezaadjes en de vanillepeul bij de warme melk en laat even trekken.
Klop ondertussen de eigelen samen met de suiker op tot een stevige witte massa (ruban). Voeg de maïzena toe en roer goed door.
Doe nu eerst een beetje van de warme melk bij het eierbeslag en giet dan dit beslag bij de melk.
Laat de pudding nog even doorkoken op het vuur. De maïzena zorgt voor extra binding en voorkomt dat het eierbeslag gaat schiften.
Haal de vanillepeul uit de pudding, giet de pudding in een schaal en bedek met plastiekfolie. Zo kan de pudding afkoelen zonder ‘velletje’.


En dan is het tijd om je taartje helemaal af te werken. Klop de banketbakkersroom voor gebruik nog even glad. Schep de banketbakkersroom op de bodem.




Schik er als een kunstenaar het fruit op.



Nu nog de finishing touch zodat je taart eruit ziet alsof ze uit de etalage van de bakker komt.


Afdekgelei
Om ervoor te zorgen dat het fruit mooi blinkt en niet verkleurt (zeker voor banaan, peer, appel) dek je het fruit af met gelei. Je kan hiervoor gewoon abrikozen- of sinaasappelconfituur gebruiken die je even opwarmt. Borstel de gelei lichtjes over het fruit.



Bestrooi de randen met wat bloemsuiker.

Bakkerstip nr.2 - gebruik raftisnow
Heb jij dat ook, je strooit bloemsuiker over je gebak en in geen tijd is alles verdwenen?
Niet met raftisnow. Raftisnow is een fijn, wit decoratiepoeder, gebaseerd op icing sugar.  De suiker is gecoat met plantaardig vet en zetmeel. Raftisnow smelt niet, is diepvriesbestendig, blijft wit en poederachtig en is strooibaar. (bron: website Tiense suikerraffinaderij)
Ik kocht de raftisnow bij datzelfde bakkraampje op de markt.


Zin in nog meer lekkere fruittaartjes?